10 Mart 2014 Pazartesi

Araçların Lastik Hız Endeksi ve Yük Endeksi Nedir ? Neye göre belirlenir ?

Araçların Lastik Hız Endeksi ve Yük Endeksi Nedir ? Neye göre belirlenir ?
“Yazıma başlamadan önce bir konuda siz okuyucuları bilgilendirmek isterim burada okuyacağınız bilgiler teknik kültürünüzü arttırmaktan ziyade hayatınızı kurtaracak bilgilerdir.”

Yük endeksi bir lastiğin hız sembolü ile belirtilen en yüksek hızda taşıyabileceği azami yükü gösteren bir ifade iken, Bir lastiğin hız endeksi, yük endeksinin bir bölümünü oluşturur ve lastiğin taşıyabileceği yük endeksine uygun yükün taşınabileceği azami hızı gösteren bir ifadedir. Genelde oto lastikçiler ve sanayide bu iki kavram birbirine karıştırılmakla beraber tanımlamalarda gördüğünüz gibi, aynı olmayan ama birbirine paralel ifadelerdir.


Peki bu ifadeleri bu kadar hayati yapan nedir?  Aracınızın tekerlerini değiştireceğiniz zaman, Sanayide ki ustaların çoğunlukla sadece Jant çapına ve modele bakarak farklı fiyat aralıklarında Teker seçenekleri sunmasının temel nedenlerinden biri de Marka’ dan ziyade Yük taşıma endeksinde ki Azalışın fiyata yansımasıdır ki bir çok usta buna bilinçsiz olarak yapmaktadır. Örneğin “175/70r13 84T” ebadındaki bir lastiği ele alırsak buradaki 175 sayısı lastiğimizin kesit genişliğinin 175 mm. olduğunu belirtir. Ardından gelen 70 ise lastiğimizin kesit yüksekliğinin kesit genişliğine % olarak oranını gösterir. Bir başka deyişle bu lastiğimizin kesit yüksekliği mesafesi 175 mm’nin %70’ine eşittir. R harfi lastiğin radyal gövde yapısına sahip olduğunu gösterirken, 13 ise lastiğin takılabileceği jantın inch olarak çapını ya da başka bir deyişle inch olarak lastiğin iç çapını verir. Ebat yazılışının ardından gelen 82, 84, 91 gibi sayılarda yük endeksini belirtiyor.  Yani yük endeksleri tablosunda bu sayılara karşılık gelen yük değeri söz konusu lastiğin taşımasına izin verilen maksimum ağırlıktır. Yük endeksinin ardından gelen harf, lastiğin hız indeksini gösterir. Örneğin 190 km/s hız yapabilen bir araca hız endeksi daha küçük olan S (maksimum 180 km/s) endeksli lastiği takarak kullanmanız tehlike oluşturabilir. Çünkü maksimum hız durumunda 180 km/slik hıza müsaade eden bir lastikten 190 km/slik hız ve lastik performansını bekleyemezsiniz. Bu yüzden araç imalatçısının belirttiğinden daha düşük hız endeksine sahip lastik kullanımı tavsiye edilmez. Aşağıda Araç yük endeksi, Araç hız endeksi ve bu ifadelere karşılık gelen değerler tabloda verilmiştir.



Veysel Karani YILMAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder